Frakcijska termoliza: možno je pomlajevanje

lasersko frakcijsko pomlajevanje

Vsaka ženska predstavnica je že od antičnih časov sanjala, da bo obstajal zanesljiv način za podaljšanje njene mladosti in lepote kože.

Znanost ne miruje in zahvaljujoč njej je na področju medicinske kozmetologije vedno več novih dosežkov. Omogočajo vam pomlajevanje z različnimi postopki in operacijami.

Danes največjo priljubljenost opažamo pri takšnih metodah pomlajevanja, pri katerih kozmetičarka ne posega po skalpelih ali injekcijah botoksa.

Frakcijska termoliza je najhitrejši in najvarnejši način za pomlajevanje vaše kože v kratkem času.

Frakcijski laser in njegovo delo pri pomlajevanju

Ko laser udari v kožo, se na njej pojavi opeklina, ki se razprostira navznoter. Posledično se aktivirajo procesi regeneracije tkiva, kar bo na koncu zagotovilo želeni načrtovani učinek. Poleg tega se ta kozmetični postopek imenuje tudi lasersko obnavljanje kože.

kozmetolog, ki izvaja frakcijsko lasersko pomlajevanje

Laserski žarek se imenuje delni zaradi dejstva, da je laser razdeljen na več mikro žarkov. Zato se učinek na kožo pojavi v obliki mikromreže in ne gostega žarka. Po termolizi so na koži upodobljene opekline v obliki velikega števila mikroskopskih točk, koža pa ni poškodovana. Razcep laserskega žarka naredi postopek manj travmatičen in boleč. V tem primeru pride do regeneracije kože veliko hitreje.

Celice niso poškodovane in se aktivno delijo, odlično delujejo na tvorbo kolagena in elastina. Ti dve snovi sta odgovorni za elastičnost kože in mladost.

Vrste frakcijske termolize

Obstajata dve metodi laserske frakcijske termolize: ablativna in neablativna. Kozmetičarka sama izbira med njimi, pri čemer upošteva individualne značilnosti in stanje kože.

Prva metoda je sevanje z laserjem, čemur sledi izhlapevanje vode iz kožnega tkiva. V tem primeru se pojavi mikroskopska rana odprtega tipa, okoli nje pa opečene poškodovane celice. Celjenje te rane spremlja učinek zategovanja (dviganja). Obstaja pa tudi nevarnost, da bo okužba prodrla globoko v kožo.

Pri drugi metodi ne more biti odprte rane, saj se tukaj uporablja takšno sevanje, pri katerem povrhnjica ni poškodovana in ni izhlapevanja vlage iz kože. Opekline se zacelijo pod povrhnjico, zato se okužba tam ne more pojaviti. Učinek tega postopka ni tako opazen kot pri prejšnji metodi.

pred in po frakcijskem laserskem pomlajevanju

Učinki frakcijske termolize

Najpomembnejša razlika med to lasersko terapijo in ostalo je dobro ravnovesje med njeno učinkovitostjo in vašo varnostjo.

Prednosti:

 • Spekter delovanja je širok, postopek lahko izvedete na katerem koli delu telesa (tudi na vekih, vratu in dekolteju).
 • Majhno število kontraindikacij.
 • Poškodovano območje ne presega dvajset odstotkov celotne obdelane površine.
 • Rane se zacelijo v enem tednu.
 • Uporablja se aplikacijska anestezija.
 • Tehnika ne povzroča močne pigmentacije kože, zato je primerna za temnopolte ljudi.
 • Rezultat lahko traja več let.

Edina pomanjkljivost takšnega laserskega frakcijskega postopka je, da vsi vidiki učinka laserja na kožo še niso v celoti raziskani, saj se je ta tehnologija pojavila ne tako dolgo nazaj.

Indikacije za pomlajevanje so razširjene pore, akne (akne), različne vrste strij, pigmentacija kože in zmanjšanje njene elastičnosti, globoke in površinske gube, zvezde iz krvnih žil, pa tudi različne vrste brazgotin.

lepa koža po delnem pomlajevanju

Značilnosti frakcijske termolize

Kot profilaksa v zahtevanih odmerkih kozmetolog predpiše protivirusno zdravilo ali antibakterijsko, to se naredi vnaprej, približno nekaj dni vnaprej.

Na dan, ko je seja na sporedu, je izključen kakršen koli fizični stres na telo, prav tako je vredno pozabiti na slabe navade.

Neposredno pred samo izpostavljenostjo kozmetičarka kožo temeljito očisti in obdela z anestetično kremo. Pogosto krema sploh ni potrebna.

Stranka ob učinku lasera doživi rahlo mravljinčenje in mravljinčenje. Sama seja ne traja več kot eno uro, pogosteje nekaj minut, vse je odvisno od konkretnega primera.

Po laserski obdelavi se na želeno področje kože nanese posebna krema, ki jo bo nahranila in pomirila.

Nega kože po posegu vključuje naslednje točke:

 1. Dva ali trikrat na dan dva tedna uporabljajte vlažilno kremo.
 2. Dva meseca ne hodite v solarij in ne uporabljajte krem za sončenje z zaščito pred spf več kot 30.
 3. Dva tedna ne uporabljajte pilingov in pilingov.
 4. V primeru posega na telesu ne morete več dni nositi kompresijskega spodnjega perila.
 5. Dva tedna ne uporabljajte kozmetike, ki vsebuje salicilno kislino in retinola.

Za celoten potek zdravljenja je treba strogo izključiti slabe navade. V nasprotnem primeru bo regeneracija kože veliko počasnejša.

Kožne spremembe

Rdečica kože in prisotnost edema trajata tri dni. In po nekaj dneh se lahko pojavi učinek porjavitve, ki bo v nekaj tednih minil sam. Suha koža se bo pojavila v enem tednu, a tudi kmalu izginila.

Negativne posledice, kontraindikacije

Če po izpostavitvi ne skrbite za svojo kožo, se lahko pojavijo nekateri zapleti:

 • Rdečica kože traja več kot tri dni, oteklina pa več kot dva.
 • Začetek okužbe ali njeno poslabšanje.
 • Huda opeklina.
 • Točna krvavitev.
 • Močna pigmentacija.

Stroge kontraindikacije vključujejo nosečnost in dojenje, akutno okužbo (herpes), onkologijo, epilepsijo, šibko imunost, luskavico in jemanje retinoidnih zdravil.

Relativno - diabetes mellitus, vnetje, duševne bolezni, ledvična patologija, neupoštevanje priporočil, alergija na anestetike in sončne opekline na koži (sveže).

Pomembno je vedeti, da lahko takšen laserski poseg opravijo le posebej usposobljeni strokovnjaki (dermatovenerolog in kirurg). Izberite samo zdravnika, ki je pristojen za te zadeve.