Plazmolifting: kaj je to, kontraindikacije

pomlajevanje kože s plazmo

Plazma se pridobi po obdelavi krvi z metodo centrifugiranja, kozmetolog pa jo injicira v problematična področja kože. Posledično se presnovni mehanizem ponovno zažene, poveča se proizvodnja kolagena in elastina ter nastanejo fibroblasti. Pojavijo se nove matične celice in poveča se proizvodnja hialuronske kisline.

Plazmolifting deluje na globinski ravni, zato pacienti opazijo, da je koža po posegu opazno spremenjena. Postane gladka, njen videz se izboljša, povrne se ji elastičnost. Oval obraza se napne, globoke gube se zmanjšajo, drobne gube izginejo.

kako deluje plazma lifting

Uporaba plazme ni omejena na kozmetologijo. Metoda se pogosto uporablja za zdravljenje izpadanja las, zdravnik naredi injekcije v lasišče. Poleg tega strokovnjaki uporabljajo plazmo za zdravljenje ureaplazme in artroze kolenskega sklepa.

Kako se pripravlja kri?

Medicinska sestra vzame kri iz vene. Postavimo ga v centrifugo in pospešimo, kjer obdelujemo 15 minut. Posledično je kri razdeljena na naslednje plasti:

Zdravnik pacientu nanese antiseptik na obraz. Nato črpa kri iz srednje plasti v sterilno brizgo in nato naredi številne injekcije v problematična področja. V prve pol ure so na obrazu vidne majhne pike od injekcij, nato pa izginejo. Po enem tednu pacienti opazijo zmanjšanje drobnih linij in gub.

Kdo je primeren za plazma lifting?

Postopek bo všeč tistim strankam, ki se izogibajo mehanskim in kemičnim pilingom. Varno je, ker kozmetolog v problematična področja vbrizga pacientovo lastno kri. Telo ga ne zavrača in ni stranskih učinkov. Plazma je koristna, ker vsebuje hormone, vitamine in encime.

Kozmetologi menijo, da je treba plazmoterapijo izvajati za tiste stranke, ki imajo naslednje težave s kožo:

Metoda je še posebej učinkovita v kombinaciji z drugimi kozmetičnimi postopki, na primer z mezoterapijo ali biorevitalizacijo. Postopek se izvaja enkrat letno. Če je potrebno, se lahko izvaja pogosteje, na primer dvakrat na leto. Mladi bodo lahko opravili eno ali dve seji, v starejši starosti pa se lahko število postopkov poveča na osem.

značilnosti plazma liftinga

Da bo učinek plazma liftinga trajal čim dlje, mora biti koža ustrezno negovana. Treba ga je temeljito očistiti z izdelki z nevtralnim ph, navlažiti in nahraniti. Po določenem času lahko injekcije ponovite.

Značilnosti postopka

Plazmolifting se izvaja v kliniki, doma pa se ne izvaja. V začetni fazi bolniku vzamejo kri iz vene, nato jo obdelajo v laboratoriju in dajo v aparat. Med procesom centrifugiranja se sprosti plazma, ki vsebuje veliko število trombocitov.

Ko se stranka vrne na pregled pri kozmetologu, ji zdravnik aplicira injekcije. Postopek je praktično neboleč, saj specialist uporablja zelo tanko iglo. Seansa traja približno 30 minut. Stranka mora biti pripravljena na dejstvo, da se lahko na mestih injiciranja pojavi rahla oteklina. Potekalo bo v treh dneh. Mesta injiciranja se dnevno zdravijo s posebno kremo. Po enem tednu sledi igel niso več vidne.

Učinek po terapiji bo opazen po nekaj tednih, trajno izboljšanje pa bo nastopilo po ciklu injekcij. Pacient bo prve pozitivne spremembe opazil po 4 sejah. Obraz bo postal mlajši, koža bo napeta.

Plazma se injicira pod kožo enkrat na 3 tedne, število obiskov zdravnika je odvisno od stanja pacientove kože. Med odmori med sejami se začne proces obnove povrhnjice. Postane bolj elastična, vrečke pod očmi izginejo, povešenost kože se zmanjša. Na licih se pojavi rdečica, polt postane sveža.

Pri mladih bodo pozitivne spremembe vidne že po prvem posegu, trajni učinek pa se bo pokazal v nekaj dneh po zaključku seje. Za utrditev rezultatov morate opraviti od 2 do 5 postopkov.

Učinek plazma liftinga traja približno dve leti, vendar je vse odvisno od posameznih značilnosti telesa. Prednosti metode so kratko obdobje rehabilitacije in popolna odsotnost vpliva na hormone.

Kontraindikacije

Kot vsi učinkoviti postopki ima plazma lifting svoje kontraindikacije. Injekcije so prepovedane, kadar:

Plazemske tehnologije v kozmetologiji in dermatologiji: nove možnosti in možnosti uporabe

Uporaba plazemskih tehnologij je relativno nova smer v kozmetologiji in še ni povsem jasna. Prve naprave so nastale kot alternativa laserskemu pomlajevanju, vendar novejše raziskave kažejo, da so možnosti uporabe plazme veliko širše.

Plazma: kaj je to?

Da bi razumeli prednosti uporabe plazemske tehnologije, najprej razumemo, kaj je plazma. Plazma je plin, ki za razliko od stabilnih plinov, ki smo jih vajeni, ni sestavljen samo iz nevtralnih molekul, ampak vključuje tudi nabite delce – proste elektrone ter pozitivne in negativne ione (v nekaterih primerih pa je sestavljena samo iz teh nabitih delcev).

Kljub dejstvu, da plazma vsebuje delce različnih predznakov, je število pozitivnih in negativnih nosilcev naboja na enoto prostornine skoraj enako - to pomeni, da je skupni naboj plazme enak nič. Ta lastnost, ki ločuje plazmo od drugih sistemov, ki vsebujejo nabite delce (na primer žarke elektronov ali ionov), se imenujekvazinevtralnost. Hkrati plazma ohranja glavno lastnost, ki jo razlikuje od stabilnih plinov - sposobnost interakcije z zunanjim elektromagnetnim poljem in prevajanje električnega toka.

Plin preide v stanje plazme, ko se nanj prenese velika količina energije, ki lahko "odtrga" elektrone od atomov. Tako plazmo imenujemo četrto (za trdnim, tekočim in plinastim) agregatnim stanjem snovi.

agregacijsko stanje plazme
 1. Agregatna stanja snovi
 2. Povečana energija
 3. Trdna snov. V trdnem stanju snov ohrani svojo obliko in prostornino – molekule, ki jo tvorijo, so med seboj povezane z močnimi vezmi in razporejene na strogo urejen način. Pri nizkih temperaturah vse snovi zmrznejo in se spremenijo v trdne snovi
 4. Tekočina. V tekočem stanju snov zadrži prostornino, vendar ne ohrani oblike – med molekulami obstaja privlačnost, ki je dovolj močna, da jih drži blizu skupaj, vendar ni dovolj močna, da bi ohranila konstantno strukturo.
 5. Plin. Molekule plina medsebojno delujejo šibko in se gibljejo kaotično, zaradi česar plin zapolni celotno razpoložljivo prostornino.
 6. Plazma. Je delno ali popolnoma ioniziran plin. Interagira z drugimi nabitimi delci in elektromagnetnim poljem.

Energija, ki je za to potrebna, je odvisna od posamezne snovi, in sicer od zgradbe zunanjih elektronskih lupin njenih atomov: lažje ko atom odda elektron, manj energije je treba porabiti za njegovo odstranitev. V naravnih razmerah je vir takšne energije predvsem ogrevanje, plazmo pa lahko pridobivamo tudi na druge načine.

Biomedicinski učinki plazme

Specifični učinki na ciljna tkiva bodo odvisni od vrste uporabljene plazme, njenega odmerka, hitrosti pretoka, tlaka, časa izpostavljenosti (parametri, na katere lahko vplivamo s spremembo naprave) in lastnosti samega tkiva.

Vendar pa je treba povedati, da v zadnjih letih vse več pozornosti pritegne tehnologija hladne nizkotemperaturne plazme (35–40 o C), ki omogoča doseganje terapevtskih učinkov brez poškodb živih tkiv.

Poleg tega je bilo ugotovljeno, da zdravljenje ran s hladno nizkotemperaturno plazmo pospeši njihovo celjenje. Nedavno delo, objavljeno v reviji, je pokazalo, da takšna plazma spodbuja proliferacijo in diferenciacijo keratinocitov z aktiviranjem signalne poti β-katenina in zaviranjem E-kadherina, ki je odgovoren za kontaktno zaviranje celične rasti. Pri miših, ki so jim rane zdravili z nizkotemperaturno plazmo, je po 15 dneh prišlo do skoraj popolne obnove povrhnjice in mišičnega tkiva ter visoke gostote kolagenskih vlaken, pri ranah, ki so se naravno celile, pa so ti procesi potekali veliko počasneje.

počasno celjenje ran

Rana na levi se je naravno zacelila, rana na desni je bila zdravljena s hladno nizkotemperaturno plazmo 3-krat na dan po 5 minut 2 tedna.

Nedavne študije so tudi odkrile, da hladna plazma povzroči začasno zmanjšanje pregradne funkcije stratum corneuma in poveča prepustnost kože za zdravila in kozmetiko. Predpostavlja se, da je to posledica prestrukturiranja lipidnih dvoslojev pod vplivom plazme in tvorbe začasnih kanalov, ki olajšajo prehod različnih snovi.

 1. Stratum corneum
 2. Medcelični lipidi
 3. Hidrofilna skupina
 4. Hidrofobna skupina
 5. Pred zdravljenjem s plazmo
 6. Po izpostavljenosti plazmi
 7. Vrnitev v prvotno stanje

Dokazano je tudi, da lahko impulzna električna polja, ki nastanejo ob stiku plazme s kožo, spremenijo električni naboj celičnih membran in oblikujejo pore, skozi katere lahko različne aktivne snovi vstopajo v celico. Ta pojav je znan kot elektroporacija.

Poleg tega plazma vpliva na strjevanje krvi, imunski sistem ter proliferacijo in apoptozo rakavih celic [10].

Plazemske metode v kozmetologiji

Začetek obdobja plazemskih tehnologij v kozmetologiji je povezan s toplotnimi učinki plazme. Tako metode plazemskega pomlajevanja temeljijo na kontrolirani toplotni poškodbi tkiv z namenom sprožitve regenerativnih procesov in »obnove« tkiv. To načelo je glavno med drugimi metodami pomlajevanja strojne opreme, vendar ima uporaba plazme svoje značilnosti.

Plazemska regeneracija kože

Pionir plazemskega pomlajevanja je tehnologija plazemske regeneracije kože, ki se je pojavila leta 2006. Predlagano je bilo, da se kot plin, ki tvori plazmo, uporabi dušik - inertni plin, ki lahko izpodriva kisik, potreben za oksidacijo in zgorevanje, s površine kože. kožo in tako zmanjšate tveganje opeklin in brazgotin.

Pod vplivom ultravisokofrekvenčnega električnega toka v ročaju naprave se molekule dušika ionizirajo in nastane plazma, ki se v obliki milisekundnih impulzov brezkontaktno dovaja na kožo (ta brezkontaktno kontaktna metoda zdravljenja omogoča hitro ohlajanje kože in odpravlja nevarnost opeklin zaradi delov naprave). To pomeni, da je plazma v bistvu "prenašalec" električne energije.

Ko plazma zadene kožo, se njena energija hitro porazdeli po površini in povzroči gradientno segrevanje kože – najprej povrhnjice in nato (odvisno od uporabljene ravni energije) dermisa, pri čemer se tvori površinsko območje nepopravljive toplotne poškodbe in globlje območje toplotne modifikacije.

plazma lifting v kozmetologiji
 1. Pulzna energija
 2. Cona toplotne modifikacije (rdeča)
 3. Območje toplotnih poškodb (roza)

Globina in površina toplotnega učinka je določena z nastavitvijo energije in velikostjo točke konice, ki jo lahko povečate ali zmanjšate s premikanjem konice bližje ali dlje od površine kože. Tako nizkoenergijski impulzi (približno 1 J) vplivajo samo na povrhnjico, medtem ko visokoenergijski (3–4 J) impulzi segrejejo dermis (globina doseže 500–600 µm).

Pomembno je, da za razliko od laserjev plazma ne zahteva prisotnosti kromoforjev v koži, zato se segrevanje tkiva pojavi enakomerno, brez "eksplozivnega" izhlapevanja tkiva. Plast stare poškodovane povrhnjice služi kot »biološki zaščitni povoj« za spodaj ležeče celice in ostane na mestu, dokler ne nastane nova, nato pa se postopoma odlušči. Poleg tega omogoča zdravljenje kože katerega koli fototipa in zmanjšuje tveganje neželenih učinkov, kot so brazgotine, okužbe in depigmentacije. Tudi pri zdravljenju z visoko energijo se neoepitelizacija pojavi hitro in je običajno končana v 5–7 dneh po posegu.

Procesi, ki se odvijajo v dermalni plasti, trajajo dlje. Takoj po zdravljenju opazimo krčenje kolagenskih vlaken (v tistih predelih, kjer je temperatura segrevanja presegla 60 o C) in reakcije na toplotni šok, nato pa pride do postopnega uničenja poškodovanih struktur in aktivacije neokolageneze in neoelastogeneze. Procesi dermalne prenove se nadaljujejo še vsaj 3 mesece po zdravljenju.

plazma lifting pred in po
 1. prej
 2. Po
 3. 4. dan

RF tehnologija frakcijske mikroplazme

Druga možnost uporabe posebnih lastnosti plazme za postopke proti staranju je frakcijska mikroplazma RF tehnologija, ki se je pojavila leta 2010.

Na posebnih konicah manipulatorja (v obliki premičnih valjev ali ravnih stacionarnih nastavkov) je veliko igelnih elektrod (spikul). Ko se približa nekaj mikrometrov površini kože, močna električna radiofrekvenčna razelektritev, ki prehaja skozi elektrode, ustvari plazemske bliske (mikroplazemske razelektritve z visoko gostoto).

Ti bliski "predrejo" povrhnjico in zgornje plasti dermisa ter tvorijo mikrokanale, obdane z območjem toplotne poškodbe. Z nadaljnjim vrtenjem valja (ali pritiskom s stacionarno šobo) se spikule vtisnejo v ta področja ablacije in nanje dodatno mehansko vplivajo.

Globina in velikost lezij bosta določeni tudi z energijo in trajanjem impulzov (glede na študije na koži pujskov lahko ablacijske jamice dosežejo 50–200 µm v globino in 80–200 µm v premeru, koagulacija pa območje se lahko razširi še za 100–200 µm okoli njih). Epitelizacija je končana v 3-4 dneh, procesi dermalne remodelacije trajajo do 6 mesecev.

Frakcijska mikroplazma RF obdelava je priporočljiva za korekcijo starostnih sprememb (gube, povešena koža itd. ), kot tudi za izravnavo tena kože in zmanjšanje brazgotin. Poleg tega hitrost postopkov (povprečno 10 minut za 5 prehodov po obrazu) omogoča uporabo valjev za obdelavo velikih površin kože, na primer trebuha.

kaj je plazmoterapija

Plazmoterapija ali PRP terapija je inovativna rešitev za lepoto in mladost. Znanstveniki so iznašli metodo, ki uporablja pacientovo lastno krvno plazmo za izboljšanje videza in zdravja kože. Tako jo lahko štejemo za eno najbolj naravnih tehnologij v estetski medicini.

Bistvo PRP terapije: mehanizem delovanja plazme

bistvo plazemske terapije

Plazmoterapija - kaj je ta postopek? Ideja je, da bolniku najprej vzamejo kri iz vene, nato jo dajo v centrifugo – tam se plazma loči od rdečih krvničk in levkocitov. Nato se vbrizga v področja, ki jih je treba na nek način pomladiti ali izboljšati. Zahvaljujoč takšnim injekcijam se spodbuja delo lastnih fibroblastov (celic vezivnega tkiva), ki so odgovorni za proizvodnjo kolagena in elastina.

Zakaj je to tako učinkovito? Dejstvo je, da krvna plazma ne vsebuje le vitaminov in beljakovin, temveč tudi visoko koncentracijo trombocitov, ki aktivirajo presnovne procese v telesu.

Izkazalo se je, da ima PRP terapija dvojni učinek: zahvaljujoč pacientovim lastnim virom se pospeši proces obnove celic, mikroiglice pa spodbujajo tudi regeneracijo tkiva.

Poleg tega se včasih plazmi doda hialuronska kislina, telesu sorodna snov. Tako lahko kožo še bolj temeljito navlažite.

Zaradi zdravilnih lastnosti plazme je univerzalno orodje v boju za svež in cvetoč videz. Načelo njegovega delovanja je pravzaprav samopomlajevanje od znotraj.

Od takšnega postopka lahko pričakujemo naslednje učinke:

 • Izboljšana polt;
 • Povečala se bo elastičnost in navlaženost kože;
 • Pigmentni madeži bodo izginili ali postali manj opazni;
 • Oval obraza bo zategnjen;
 • Delovanje žlez lojnic se normalizira;
 • Brazgotine, brazgotine in post-akne bodo postale manj opazne.
 • Plazmoterapija pospeši tudi regeneracijo kože po različnih pilingih in se praviloma kombinira z drugimi kozmetičnimi posegi.

Indikacije in kontraindikacije za PRP terapijo

Indikacije in kontraindikacije za zdravljenje s plazmo

Kaj je plazmoterapija v kozmetologiji? Oglejmo si podrobneje njegove raznolike zmogljivosti.

Indikacije zaterapija s plazmo:

 • Izrazne in starostne gube;
 • Pigmentacija po prekomernem sončenju;
 • Suha in občutljiva koža;
 • Povečana mastna koža;
 • "Povšenost" ovalnega obraza;
 • Ohlapna koža na telesu.

PRP terapija se uporablja ne samo za pomlajevanje obraza, temveč tudi za korekcijo različnih predelov telesa – na primer za učinek zategovanja trebuha, prsi, bokov in zadnjice. Poleg tega se lastna krvna plazma uporablja za pomlajevanje intimne plazme, saj rešuje estetske težave in odpravlja prekomerno suhost tega občutljivega področja.

Kontraindikacije za zdravljenje s plazmo:

 • Poslabšanje kroničnih bolezni;
 • Vnetni procesi na mestih injiciranja;
 • Terapija s plazmo je resen medicinski poseg, ki ga lahko izvaja le zdravnik s posebno izobrazbo. Zato je pomembno skrbno izbrati strokovnjaka.

Priprava na postopek

K PRP terapiji je pomembno pristopiti z vso odgovornostjo. Približno en teden prej se posvetujte z zdravnikom, ki bo predpisal potrebne teste, da izključi kontraindikacije in se izogne morebitnim zapletom.

Kaj je treba storiti pred posegom?

 • Opravite splošne in biokemične krvne preiskave;
 • opravite test za HIV in hepatitis;
 • Teden dni pred plazmo terapijo se izogibajte pilingu;
 • 7 dni se izogibajte pitju alkohola in kajenju;
 • prenehajte jemati zdravila za en teden;
 • Pred sejo ne jejte preveč - bolje je, da nekaj ur prej nekaj prigriznete.

Od upoštevanja teh priporočil je odvisna varnost posega in zadovoljstvo pacienta s končnim rezultatom.

Tehnika plazemske terapije

Ena terapija s plazmo traja približno toliko kot drugi lepotni tretmaji z injekcijo. Sestavljen je iz več stopenj:

 • Pacientov obraz je očiščen kozmetike in drugih kontaminantov.
 • Za zmanjšanje bolečine se na korekcijska področja nanese anestetična krema.
 • Krv se vzame iz pacientove vene in takoj postavi epruveta v centrifugo.
 • Po 10-15 minutah centrifugiranja se plazma loči od preostale krvne mase.
 • Z uporabo tankih, nizko travmatičnih igel se plazma injicira pod pacientovo kožo.
 • Končni rezultat je mogoče oceniti v povprečju v dveh tednih, ko si je koža popolnoma opomogla.

Kako opazna bo, je odvisno od starosti in stanja pacientove kože. Na primer, dekleta pri 30 bodo skoraj zagotovo opazila pomembno razliko, pri 60 pa ne smete pričakovati osupljivega učinka, čeprav se bosta kakovost kože in njen turgor v vsakem primeru povečala.

Obdobje rehabilitacije

Da bi v celoti izkoristili učinek plazemske terapije, je pomembno upoštevati preprosta priporočila vsaj nekaj dni po seji.

 • Izogibajte se dekorativni kozmetiki, saj lahko nepotrebna manipulacija obraza povzroči vnetne procese;
 • Ne dotikajte se, drgnite ali praskajte območij korekcije;
 • Kožo čistite z blagimi izdelki brez abrazivnih delcev ali alkohola;
 • Uporabljajte kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem in se izogibajte neposredni sončni svetlobi;
 • Izogibajte se pitju alkohola in jemanju zdravil več dni, da ne bi motili procesov okrevanja;
 • 2 tedna se vzdržite obiska savne, solarija in bazena.

Alternativni postopki

Nekateri pacienti od PRP terapije pričakujejo korenito pomladitev in če se rezultati ne zdijo dovolj izraziti, se lahko obrnejo na alternativne tehnike.

Mezoterapija. To je vnos zdravih vitaminskih koktajlov pod kožo ali v lasišče. Mezoterapija obraza je priljubljena zaradi nizke stopnje bolečin.

Konturna plastika. Popravek videza s polnili je eden najbolj trendovskih postopkov. Oblikovanje obraza daje hitre rezultate.

Terapija z botulinom. Injekcije botulinskega toksina hitro zgladijo gube, vendar se po nekaj mesecih "vrnejo".

Strojne tehnike. Danes so priljubljene neinvazivne metode obnavljanja lepote - na primer z uporabo laserja. Glavna stvar je izbrati najvarnejšega.

Dvigovanje niti. Pomlajevanje z nitmi se po učinkovitosti lahko kosa s plastično kirurgijo. In če izberete visokokakovostne materiale, bo to tudi fiziološko, saj je večina sodobnih niti vpojna.

Zaključek

Zanimanje za plazemske tehnologije narašča – to potrjuje veliko število naprav, ki so se v zadnjih letih pojavile na trgu. Pomlajevanje s plazmo zagotavlja nežnejši učinek kot ablativni laserji, vendar ga spremlja manj stranskih učinkov in postaja bolj obvladljivo. Dodatna prednost je možnost uporabe plazme za zdravljenje temnih fototipov kože.

Poleg tega so se pojavile kozmetične naprave, ki ustvarjajo hladno nizkotemperaturno plazmo, kar bistveno širi možnosti za uporabo plazemskih tehnologij in kaže na povečanje njihove priljubljenosti v prihodnosti.